Om tantulltuss

Anna i butiken

Jag, Anna föddes på 50-talets sista år. Sommaren 1959, den varmaste sommaren i mannaminne och getingarnas sommar-som nummer två i en syskonskara på fem-sju minuter före min tvillingsyster.

Mamma hade alltid en stickning i händerna när hon och andra mammor satt och passade oss barn i lekparken.
Jag satt ofta bredvid henne på bänken och älskade att få något fint stickat. Men eftersom vi var fem syskon fick jag snällt vänta på att det skulle bli min tur igen.

När jag var 10 år hade jag tröttnat på att vänta på min tur och började tänka att hur svårt kan det vara egentligen det där med att sticka?
Jag frågade mamma om hon kunde lära mig den ädla konsten och det ville hon gärna.

I början hade jag svårt att sticka första maskan på varvet, så när sista maskan på varvet var stickad räckte jag stickningen till mamma som fick sticka den svåra första maskan, sedan klarade jag av alla andra maskor själv, både räta och aviga maskor gick bra men inte den första maskan.

Jag tragglade dag och natt och tillslut hade jag stickat mig en väst i slätstickning.
Den var mörkt lila och mörkt brun. Jag bar denna väst till mörkgröna v-jeans i manchester och en orange skjorta med stora slag, som det var på slutet av 60-talet, och tyckte att jag var snyggast i hela stan- en av Stockholms norra förorter.

Efter den där västen har ja aldrig slutat att sticka. Jag har i princip stickat varje dag sedan dess.

Jag har faktiskt trott att jag var bland dom sista som fortfarande höll på med stickning när min yngsta dotter mer eller mindre tvingade mig att skaffa ett instagramkonto med orden: “mamma du kommer älska detta tro mig”.
Och mycket skeptisk gick jag med på att skaffa ett konto fast jag i bakhuvudet tänkte att jag håller god min så länge hon är på besök.
Men så rätt hon hade och så fel jag hade! För bara någon vecka senare började jag lägga ut sockor som jag hade stickat och plötsligt började främmande människor gilla mina bilder och kommentera att dom var fina och det var helt plötsligt inte bara närmaste familjen som följde mitt konto.

Nu sitter jag här med ett instagramkonto med över 19 000 följare, tre utgivna böcker, ett häfte och flera lösa mönster samt en butik.
Efter en mycket tveksam början växte modet inom mig och nu är jag här.